Elindult a Virtuális Erőmű

greenfo/mti

2011. március 7. 13:39

Elindult a Virtuális Erőmű ipari energiahatékonysági program, amely méri a bekapcsolódó vállalatok energia-megtakarítását, és hozzájárul a vállalati energiatudatosság elterjesztéséhez - jelentették be ma sajtótájékoztatón a virtuális alapkőletétel alkalmából.

A Virtuális Erőmű Program (VIP) első jelképes tégláját az ipari felhasználók érdekképviselete, az IPENERG Egyesülés, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tette le. Fürjes Balázs, az IPENERG Egyesülés igazgatója kiemelte, hogy számításuk szerint a Virtuális Erőmű Programban részt vevő cégek 2020-ig 220 megawatt áramot takaríthatnak meg a fel nem használt energiával, amely a harmadát tenné ki Magyarország vállalt energiahatékonyság javítási kötelezettségének.

Az IPENERG Egyesülés vezetője beszámolt arról, hogy a programot a már létrehozott non-profit kft. szervezi, a részletek kidolgozása folyamatban van. Első lépésként kialakítják az Energiahatékonysági Kiválóság Pályázat részleteit. Az energiahatékonyságban elért eredmény elismerését jelentő cím elnyerésére várhatóan szeptemberben hirdetnek pályázatot, amelyre az év végéig lehet jelentkezni, a díjakat először 2012-ben, a március 6-i Energiatakarékosság Világnaphoz köthetően adják át.

Fürjes Balázs kifejtette, hogy kidolgozzák a már kimutatható energia-megtakarítással rendelkező cégek számára a programba való bekapcsolódás lehetőségét is. Arra is számítanak, hogy egyre több vállalat ismeri fel az energiahatékonyság jelentőségét, és kapcsolódik be a programba.
Péceli Gábor, a BME rektora kiemelte, hogy az egyetem küldetése a gazdaság minden szegmense számára a szakemberképzés. A kutató-egyetem programjában foglalkoznak a fenntarthatóság, az energiahatékonyság kérdésével is.
Gémesi Zsolt, az NFM zöldgazdaság-fejlesztési főosztályának vezetője kiemelte, hogy Magyarország minimum 10 százalékos energiahatékonyság javítását vállalata 2020-ig, és ez a program hozzájárulhat ennek teljesítéséhez. Az IPENERG a programtól azt várja, hogy az energiaköltségek csökkentésével javul a vállalatok versenyképessége, bővülhet a termelése és új munkahelyek jöhetnek létre.
Kapcsolódó anyagok A fel nem használt a legzöldebb energia

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés