Az európai fogyasztó felelős az ázsiai erdőíírtásért

Sárvári Márta - greenfo - forrás: www.foe.uk//resource/report/palm oil summary.pdf

2004. március 12. 5:54

A dél-ázsiai esőerdők pusztulását felgyorsítja a pálma-olaj kereskedelem növekedése, állítja a Friends of the Earth (Föld barátai) legfrissebb jelentése.

Az erdők pusztulása nagymértékű szennyezést okoz és együttjár az emberi jogok megsértésével. A pálma- olajat, ami a szója-olaj után a legelterjedtebb a világon, olyan termékek előállításához használják, mint például a csokoládé, a margarin, a samponok és a különféle detergensek.
Az európai szupermarketek polcain három, pálma-olajat tartalmazó árucikk közül legalább egy közvetlen kapcsolatba hozható az esőerdők kiírtásával a dél-ázsiai térségben. Az élelmiszeripari olaj elszámolások huszonegy százalékát teszik ki a pálma-olaj számlák.
Indonéziában és Malajziában riasztó ütemben váltják fel az esőerdőket a pálma-olaj ültetvények, kipusztítva az élőhelyeket, 80-100 százalékban arra kényszerítve a helyi közösségeket, hogy hagyják el a földjeiket, mivel a létalapjuktól fosztják meg őket. Indonéziában, ahol az ország pálma-olaj kivitelének csaknem a negyede irányul az Európai Unióba, évente több mint kétmillió hektár, fél Belgium területével azonos nagyságú esőerdő tűnik el. Jelentős az egyéb termékek kereskedelme is. Európa veszi meg például az indonéziai „pálmahús” 87 százalékát állatok táplálására, a pálma rostos belsejéből préselt olaj 61 százalékát pedig a kozmetikai ipar használja fel.
Épp ezért a Friends of the Earth felszólítja az ilyen termékeket forgalmazó társaságokat, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a kizárólag fenntartható módon előállított pálma-olaj felhasználására. A társaságoknak bizonyítanuk kell, hogy nincsenek semmiféle kapcsolatban az erdőírtással, erdő égetéssel, s hogy az ily módon szabaddá tett földön nem létesítenek ültetvényeket. Erre annál inkább szükség van, mert a profitéhség súlyos emberi jogsértésekhez vezet, arra kényszerítve a helyi közösségek tagjait, hogy földjeik elvesztése után az ütetvényeken éhbérért dolgozzanak.
A Friends of the Earth jelentése országonként áttekinti a társaságok szerepét, beleértve Angliát és Svédországot. E két (általában környezettudatosnak tartott) ország erőteljesen érdekelt a pálma-olaj kereskedelemben mint beruházó, kereskedő és termék előállító. A környezetvédő csoport felszólítja az angol kormányt, szorítsa arra a társaságokat, hogy foglalkozzanak e témával, hogy olyan szabályok szülessenek, amelyek az általuk okozott kárral azonos nagyságában teszi felelőssé és elszámoltathatóvá őket.
2004.03.12
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés